dimanche 25 octobre 2009

Chau parlar "patues" e mai d'una linga qu'es bon per la santat.

Un fiau per parlar de plurilinguisme, pluridialectalitat, plasticitat daus cervèu, tot çò qu'aime dins lu fach de me mainar de çò que l'aprenentatge (o aprendissatge) de mai d'una linga o parladura nos balha.
Quo es vertat que, i a quauqu'un temps seguiá 'na formacion en linguistica ed aurá en psicologia, vertat que la psicolinguistica, per parlar saberut, disciplinas ente sei, chau zo dire , nonmas qu'un amador, m'interessa dempuei 'questa impregnacion per las lingas tre lu mainaditge (lu lemosin a Tivier, subretot a Tivier ed Eissiduelh, lu frances òc de segur e lu wallon dins lu ranvers de Brusseus,lu gascon dins los "parçans" de Pau emb una brava preférencia per los parlars de la montanha, la limba româna apresa a l'INALCO ed a Bucarest e Iasi...).
Vau lu còp de ne parlar e platussar qui dessur a plaser.
Sens lu "patues" crese que jamai auria 'gut estat tant agafat per lu "virus" de las lingas.

Los autres parlars occitans:
En Peirigòrd i , òc-de-segur los parlars daus arrondiments de Sarlat (lo del bon Doctor Boissel e dels Contes del Caça Graula) e de Brageirac, mas per ió son d'en prumiers parlars lengadocians dau Peirigòrd que coneisse e parle pas tròp mau, una brava pòrta dau Mieijorn.

En defòra de Peirigòrd

Las autras lingas romanicas de pròche en lonh, lo catalan , las lengas de la peninsula iberica (ente i a pas nomasque l'espanhòu) e las de la peninsula italica(ente i a pas nomas que l'italian) e la lenga parlada en România...

Ten recentament vene de descobrir un site consacrat a l'aprenentatge interactiu e a gratis de las lingas, e lu seu nom es fòrça originau: "Busuu", busuu, dau nom d'una linga d'Africa mai qu'amenaçada de despareisser, un pauc çò que n'autres dins l'espaci occitan sem  en situacion de viure:

                                      http://www.busuu.com/

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire